van 11 maart t/m 22 april 2018
Yvonne Struys, Elizabet Agostini, Flos Pol, Joukje Pees, Noor Agter en Hiekje van Damme.
van 11 maart t/m 22 april 2018
Alle zes de vrouwen laten zich inspireren door het spanningsveld tussen enerzijds de mogelijkheden en beperkingen van hun material.
De kunstenaars verschillen van elkaar en hebben overeenkomsten, ze delen de natuur als inspiratie bron en de schildertechniek.
Yvonne Struys
Op de meest uiteenlopende plekken, in onverwachte situaties en in soms barre omstandigheden maakt Yvonne Struys haar zoektochten. Zij kiest haar reisdoelen bewust, maar of zij nu naar het hoge Noorden trekt of een reis onderneemt in de geest, ze laat zich steeds weer verrassen door haar ontdekkingen. Graag volgt ze de oude paden uit de geschiedenis en luistert naar de mythen en volksverhalen.
Elizabeth Agostini
Vijf jaar gelden ruilde Liz Agostini het bergachtige Oostenrijk in voor het Groningse platteland. Terwijl ze controle behoudt door afstand te nemen van het beeld werkt ze aan laagjes van de ziel – laagjes van het bewustzijn – laagjes van zich overlappend materialen altijd te pogen haar gevoelswereld, als een ervaring van de werkelijkheid over allen niveaus te bewaren.
Flos Pol
Flos Pol (1954 Haarlem) woont en werkt sinds 29 maart 2017 in Kloosterbure. Een nieuwe start in de provincie Groningen. Er gaat voor haar een nieuwe wereld open bij het zien van de kwelder, de Waddenzee, het wad, de weidse luchten, de ruimte en de stilte. Ze schildert vanuit verbondenheid met de natuur. Het is haar directe inspiratiebron waarin cycli van groei, bloei en vergankelijkheid de belangrijkste rol spelen.
Joukje Pees
In de kunst balanceert Joukje tussen het sturen van haar handschrift en het ontvangen van wat de materialen teruggeven, een spannend proces. De werken spreken voor zich – ze zijn wat ze zijn – in al hun bescheidenheid, ontstaan uit liefde voor de materie en met oog voor structuur. Landschap een eindeloze bron van inspiratie,hierin fascineert haar de lucht de werking van het licht en de processen van verandering.
Noor Agter
Ze woonde, studeerde en werkte door het hele land, tot ze in 1978 te Eenrum wortelschoot. Ze maakt ruimtelijk werk. Haar materialen zijn papier-maché, ijzerdraad, hout, stenen, gevonden voorwerpen van het wad, etc. Het werken met een thema kan haar inspireren, maar ook het materiaal zelf, de natuur in het algemeen en het waddengebied in het bijzonder. Daarnaast tekent ze tweewekelijks model met een groep kunstenaars uit de omgeving.
Hiekje van Damme
Keramische sculpturen en geabstraheerde organische vormen. Raku is een Japanse techniek. De oventemperatuur wordt snel heel hoog opgevoerd. Het werk wordt roodglooiend bij 1000 graden uit de oven gehaald en door de temperatuur schok craqueleert het glazuur. Daarna word het object in zaagsel gelegd om af te koelen.