top of page

Toyisme

Het Toyisme bestaat 25 jaar en wil dat niet geruisloos voorbij laten gaan.


Met de tentoonstelling “Toyisme Takes Over“, in onder andere de Noordelijke Kunsthof, wordt het jubileum jaar gevierd.

Daarnaast zijn er, verspreid over de provincie Groningen, op 24 plaatsen enkele werken geplaatst.


1 oktober t/m 17 december 2017


De kunstenaarsbeweging werd 25 jaar geleden opgericht in Emmen door 3 kunste-naars. Inmiddels is het collectief uitgegroeid tot 18 leden, afkomstig uit de hele wereld.

Als kunstenaars in het openbaar treden dragen ze een masker. Ze doen dat vanuit de gedachte: “Het gaat om de Kunst die wij maken” Het werk moet voor zichzelf spreken . Niet wie het gemaakt heeft.

De uitgangspunten van het Toyisme zijn vast gelegd in een manifest. Daarin staat aangegeven in welke kleuren gewerkt wordt: Rood –geel- blauw of mengvormen daarvan. Gebogen lijnen en in elkaar overvloeiende beelden is een opvallend kenmerk. Een ander belangrijk te en terugkerend element in het Toyisme, is het stippen patroon. Het doet denken aan Arborigenalkunst . De stippen het werk in een soort traditie. De stippen zijn rond en dik als van gestold lava. Het benadrukt het speelse van de werken. Het werk oogt vrolijk, maar de oplettende beschouwer zal al kijkend steeds meer in de werken ontdekken. De kleurrijke werken van de Toyisten hebben een diepere laag. Het beeld,maar zeker het verhaal en de emotie erachter is belangrijk. Kunst wordt niet altijd direct begrepen.

Dat geldt ook voor de Toyisten. ,met hun soms volgbare en soms onnavolgbare beeld verhalen. De toyistische manier van “spelen”moet er toe leiden, dat de kijker wordt uitgenodigd om met een nieuwe kritische en gevoelige blik onze wereld te bekijken.

In de Kunsthof zal het spel “Mind Games” - losse schilderijtjes ,waarmee boter-kaas-en-eieren gespeeld mag worden. Uitleg over de achtergrond en mogelijkheden zal door de aanwezige kunstenaars worden gegeven.


Comments


bottom of page