top of page

JAN S. NIEHOFF, een veelzijdig kunstenaar

van 17 juni 2018 t/m 5 augustus 2018


nalatenschap van de kunstenaar

De Stichting Jan S. Niehoff, heeft onder meer ten doel de nalatenschap van de kunstenaar tentoon te stellen. Natuurlijk is De Noordelijke Kunsthof de uitgelezen plek waar dit plaats kan vinden. Jan Niehoff was immers tot in de jaren negentig, 25 jaar voorzitter van onze Stichting. Het bestuur heeft daarom - toen het verzoek voor een tentoonstelling werd gedaan – direct positief gereageerd.

Tijdens Artiveer op 20 juli gaat Paul Marius Borggreve, dichter en kunstenaar uit Groningen van 14:00 tot 17:00 uur gedichten en verhalen van Jan S. Niehoff, voordragen.


Jan S. Niehoff. In 1957 werd Jan Niehoff schoolarts, eerst enkele jaren in Beilen, daarna van 1961 tot aan zijn VUT in 1984 te Appingedam. Hij verkoos dit boven een huisartsenpraktijk, waar hij vreesde de hele dag door zijn werkzaamheden te worden opgeslorpt en geen tijd over te houden voor met name zijn kunstzinnige interesses.

Hij overleed op 91-jarige leeftijd. In maart 2015 zou Jan S. Niehoff zijn 92e verjaardag hebben gevierd. Ter gelegenheid daarvan is er op 27 maart 2015 een bronzen portret van Jan onthuld door burgemeester Rika Pot van Appingedam, samen met Jan´s partner Ank van de Klundert. Het portret is gemaakt door de beeldhouwster Natasja Bennink en is te zien in galerie De Noordelijke Kunsthof. Het kunstwerk is voorzien van een uitspraak van Jan ”Een kunstwerk is treffend, wanneer het iets uit de levenservaring van de beschouwer omzet in ontroering”.

Jan heeft de wens geuit dat zijn kunstcollectie ook na zijn overlijden in Appingedam zou blijven. Aan die wens is tegemoet gekomen, met de oprichting op 24 juni 2014 van de Stichting Jan S. Niehoff. De stichting zal de kunstwerken beheren, conserveren en documenteren en zo mogelijk tentoonstellen.

Het werk van Jan Niehoff is uitzonderlijk veelzijdig. Hij heeft praktisch zijn hele leven getekend, geschilderd, (bestaande) tekeningen ingekleurd en collages en sculpturen gemaakt. Uit zijn vroege periode zijn naast aquarellen ook potloodtekeningen bewaard gebleven. Tevens heeft Jan veel objecten gemaakt van allerlei materialen. Van hout – steen - medicijndoosjes – en karton. Als schrijver raakte hij bekend door verhalen en gedichten, die in boekvorm werden uitgegeven. Het boek met zijn memoires is te koop tijdens de expositie.

Voor deze tentoonstelling is een keuze gemaakt uit de veelheid van zijn werken.Comments


bottom of page