top of page

De Noordelijke Etsers

INE HENDRIKS - MARCIA KRIJGSMAN ANSJE VAN DEN MUYZENBERG LIEKE VREEDE - WILLEM BLEEKER SOPHIE NOORDAM

JOOST SCHMIDT i.m.


27 augustus t/m 24 september 2017


De Noordelijke Etsers, opgericht in 1998, zijn voortgekomen uit een groep kunstenaars die op het Grafisch Centrum in Groningen samenwerkten. Het Grafisch Centrum Groningen is een werkplaats voor grafische kunstenaars. Inmiddels hebben zich ook andere kunstenaars bij de groep aangesloten. Zij houden zich allen bezig met de etstechniek. De Noordelijke Etsers maken zeer uiteenlopend werk, zowel abstract als figuratief, zwart-wit en met veel kleur.

Ine Hendriks

Naast droge naald maak ik mezzotinten. Voor deze druktechniek wordt een koperen plaat gewiegd, (opgeruwd). Waar beeld vereist is wordt geschraapt en gepolijst. Daarna wordt de plaat ingeinkt en afgeveegd, waar de plaat ruw is blijft de inkt hangen en waar glad, weggeveegd. Onder de pers een afdruk, en de prent is klaar. Een tijdrovende bezigheid maar de beloning is die fluwelige en mysterieuze uitstraling. Daar doe ik het voor. Dieren zijn mijn inspiratiebron.

Ga naar website >>>

Marcia Krijgsman

Mijn werk vertelt over sferen en stemmingen. Gebeurtenissen, herinneringen, gesprekken en landschappen zijn belangrijke thema' s. Werk ook in opdracht voor particulieren en instellingen: portretten, landschappen, dorpsgezichten en muurschilderingen. Lesgeven in grafiek, beeldende middelen naar vraag. Workshops, cursus, privé of in groep mogelijk (etstechniek en schilderen met olieverf).

Ga naar website >>>

Ansje van den Muyzenberg

"Wat voorbij gaat komt terug''. Getekend en gebeten in zink en lood, uitersten verenigd in grafiek. Mijn werk is een zoektocht in grafiek en gemengde techniek, het drukken van de bewerkte platen is een oneindig avontuur. In het verbeelden van gevoelens en sferen, opgedaan in landschap en gebeurtenissen tracht ik een balans te vinden tussenabstractie en figuratie, van kleur naar het niets en weer terug.

Ga naar website >>>


Lieke Vreede

Ik stel mijn prenten samen uit losse fragmenten, waarmee het archeologische karakter van het werk benadrukt. Voorstellingen met archaïsche bootvormen, schrifttekens en primitieve mensfiguren worden afgewisseld met meer geabstraheerde vormen.

Ik pas droge naald en diverse etstechnieken toe, vaak in combinatie met een genuanceerde plaattoon die uiteindelijk de sfeer van de ets bepaalt. Inspiratie vindt ik onder andere in de vroege culturen rond de Middellandse Zee.

Ga naar website >>>Wilem Bleeker

De startpositie, de uitgangspunten, de motivatie voor mijn werk zijn gebeurtenissen uit mijn eigen realiteit, de literatuur en de mythologie, met een voorkeur voor situaties die ontleend zijn aan de eigen alledaagse werkelijkheid. In mijn werk geef ik schijnbaar onbelangrijke zaken uit mijn eigen werkelijkheid de volle aandacht. Deze schijnbaar onbelangrijke zaken en gebeurtenissen worden getransformeerd naar persoonlijke, tastbare waarden zoals: beeld, tekst, boek, dit alles wel op een wijze dat iets van de ervaring van verwondering en verstilling wordt vast gelegd.


Sophie Noordam

Het grootste deel van mijn leven heb ik gewijd aan het geven van lessen klassiek ballet aan kinderen. Na het beëindigen van deze loopbaan ben ik mij gaan toeleggen op het etsen. Ik ben autodidact. In mijn atelier thuis en op het Grafisch Centrum in Groningen, waar ik met andere kunstenaars heb samengewerkt, heb ik mij de vele facetten van het etsen eigen gemaakt.

Mijn werk bestaat uit series grafiek, de oplagen zijn klein (vaak unica). Inspiratie voor mijn etsen doe ik op tijdens reizen. Japan is daar een voorbeeld van. Veel werk doet door kleur en vormentaal aan de Japanse cultuur denken. De beeldtaal is primair abstract met figuratieve invloeden. Ritme, kleur en beeld, waaronder blinddruk en chine collé, zijn voor mij choreografieën (balletten) op papier.

Mijn werk is in diverse collecties opgenomen, zowel in Nederland (Prinses Beatrix heeft werk van mij aangekocht) als in het buitenland (o.a. Duitsland, Japan en Spanje). Galerie Petit (Amsterdam) exposeerde mijn etsen in meerdere Grafiek Nu-tentoonstellingen in het Singer-Museum in Laren, op de Kunstrai in Amsterdam en in Museum De Buitenplaats in Eelde. Galerie Petit heeft werk van mij in stock.

Ik exposeer regelmatig, zowel individueel als in groepsverband.
Comments


bottom of page