Galerie in een 17e eeuws pakhuis aan het Damsterdiep.

Blankenstein 2 - Appingedam

info@denoordelijkekunsthof.nl

Bankrekening:

NL68 SNSB 0900 0111 06 

Stichting De Noordelijke Kunsthof Appingedam

Geopend
Vrijdag, zaterdag en zondag
14:00 - 17:00 uur

Ontstaan en voortbestaan van galerie de Kunsthof

De Stichting De Noordelijke Kunsthof Appingedam is in 1951 opgericht om een expositieruimte in stand te houden. Deze galerie De Kunsthof heeft als doel hedendaagse kunst aan een breed publiek te tonen. Sinds 1952 zijn meer dan 250 exposities gehouden van diverse vormen van de beeldende kunst.

In 1955 werd ter gelegenheid van de eerste jubileumtentoonstelling werk van Jan Sluyters, Piet Mondriaan, Kees van Dongen en Charley Toorop getoond.

Henk Helmantel heeft hier driemaal geëxposeerd, waaronder zijn eerste officiële tentoonstelling in 1972. Verder hebben onder andere  Jan van der Zee, Dick Bruna, Johan Dijkstra, Jan van Loon, Rein Pol, Jan van der Kooij hier hun werk laten zien.

De Kunsthof heeft een traditie van bijzondere openingen. Daar hebben onder andere Henk van Os, Jos de Gruyter en Diederik Kraaipoel aan meegewerkt. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van De Kunsthof heeft het bestuur in 2001 een boek laten maken, waarin het ontstaan en de geschiedenis van het kunstgenootschap uitvoerig en beeldend is beschreven. 

Het 60-jarig bestaan was reden om Appingedam iets extra's te geven. Een kunstroute in het Open Monumenten Weekend: 35 kunstenaars exposeerden op 22 locaties werk, kunstenaars uit de noordelijke regio, die een band hadden met de Kunsthof. Het verslag van deze route is vastgelegd in boekje.

De drijvende kracht achter deze galerie wordt gevormd door een groep actieve vrijwilligers, bestuursleden en een aantal niet-bestuursleden.

Dankzij hun inzet, giften, subsidies en donateurs kan deze galerie bestaan. Het bestuur draagt zorg voor de invulling van de wisselende exposities. Zij toont vrijwel alle vormen van de beeldende kunst en stelt hoge eisen aan de kwaliteit van het tentoongestelde werk.

Copyright 2019 - Stichting De Noordelijke Kunsthof - Appingedam