expositie HOLT XXV
5 november – 31 december 2023
Aldrik Salverda
Een houtsnede maken is voor mij een manier om mijn hoofd vrij te maken. Om beperkingen weg te nemen. Om, voor mijzelf, mijn gevoelens, mijn gedachten te onthullen. Mijn inspiratie vind ik in landschappen om mij heen: de Veenkoloniën, oude grotschilderingen... Met gutsen, vijlen en raspen tast ik het oppervlak van het hout aan. Ik maak lijnen, structuren en vlakken die ik in transparante lagen over elkaar druk.
Angelique van Wesemael
In de eerste plaats maak ik grafiek en daarnaast ook tekeningen en kunstenaarsboeken. Ik maak overwegend linoleumsneden in zwart-wit. Dieren hebben vaak een bijzondere betekenis in mijn werk. Terugkerende thema’s zijn de relatie tussen mens en dier en de mens die zijn plek zoekt in de veranderende wereld. Het werk staat met één been in een mythische tijd en met het andere been in de hedendaagse wereld.
Anja Knoopers
Het werk dat ik maak gaat onbewust veelal over dansende mensen en dieren in beweging. Daarnaast spreekt mij de natuur in al zijn schoonheid ook erg aan. De laatste tijd maak ik me nogal druk over de vervuiling en ontregeling van de natuur.
Anne Brouwe
Anne maakt veelal linosneden, zwart-wit of kleurenprenten met de reductietechniek. Haar werk is autobiografisch, met onderwerpen die haar persoonlijk raken. Technisch zoekt ze graag een uitdaging op, ze werkt in een kleine oplage.
Antje Veldstra
De eerste impressie na een drukgang is bepalend voor de voortgang van het drukproces. Het resultaat is afhankelijk van de keuzes die gemaakt worden. In mijn manier van werken is niets zeker. Het realiseren van een kleurenhoutdruk kent vele stappen en beslismomenten. Het is steeds weer een verrassing wat er tevoorschijn komt. Mijn thema en ook leidraad is op dit moment ‘het duister’.
Bert Hemstede
Mijn werk is figuratief en verhalend. De weergave van waarneembare werkelijkheid is een van de vertrekpunten (en daarom meestal meer of minder aanwezig), maar het is geen doel op zich. Mens en dier (vaak vogels) spelen in mijn werk de hoofdrol.
Claudia van de Leur
De inspiratie van Claudia van de Leur komt meestal uit de natuur, maar vorig jaar werkte zij zes woensdagen in de stilte van de Petrus en Pauluskerk in Loppersum tijdens het project Monnikenwerk.nu. Tijdens deze expositie toont zij de drie houtsneden die in deze periode ontstonden, met ezelsrugbogen, kruisbloemen, een hart dat je binnen laat en bomen als wakers.
Eline Brontsema
Eline Brontsema maakt gedetailleerde prenten met veel verschillende lagen, waarmee soms schilderachtige effecten ontstaan. Het interieur en het stilleven zijn geliefde onderwerpen, waarbij de nadruk ligt op kleur en compositie. In haar werk portretteerde ze de binnenkant van de boerderij Euvelgunnerheem in Groningen en werkt ze aan een serie houtsneden van gebouwen die in een staat van verval verkeren.
Elise Madderom
Elise Madderom, in 2013 afgestudeerd aan de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst, is vaak te vinden in de natuur, turend door haar verrekijker.
Het resultaat is een verzameling reductie-houtdrukken van vogels, uitgesneden uit één plaat hout, ingerold met inkt, en in verschillende lagen in een kleine oplage gedrukt op papier. Zie ook haar website, www.elisemadderom.nl.
Floortje Rasker-Sebens
In mijn beeldend werk ben ik voornamelijk bezig met interieurs. Ik probeer een verhouding tussen binnen- en buitenwereld te laten zien: een veilige wereld van tafels en stoelen en een buitenwereld waar misschien van alles gebeurt. Ik zoek naar de verschillende sferen die wij elke dag ervaren omdat wij ons verplaatsen naar verschillende ruimtes. Ik werk met de
lino-techniek in combinatie met foto’s, illustraties, etc. achter de linosnede.
Hélène Smit
Hélène zoekt haar inspiratie in haar directe omgeving: het kleine groot ze enorm uit wat voor vervreemding zorgt. Dat kan een klein nagelborsteltje zijn, een sokkenbol of een theedoek. Ook inspireert de natuur haar. Het werk wordt gedrukt in zwart/wit waardoor een duidelijk grafisch beeld ontstaat.
Jan-Erik Wedholm
Het thema ‘vergankelijkheid’ keert in veel van mijn werk terug. Ik denk dat het iets te maken heeft met mijn Zweedse achtergrond: de weemoed die je als het ware met je geboorte meekrijgt door al die eindeloze bossen. Dat gevoel inspireert me.
Marjolein Terwindt-Wetterauw
Panta Rhei, alles stroomt, alles is in beweging. Rots wordt rotsblok, wordt kei, wordt kiezel, wordt zand, wordt slib, wordt samengeperst, wordt vervormd, wordt rots.
De subtitel is een citaat uit het gastenboek in de berghut in de Pyreneeën. Ik werk graag met hout en laat me verrassen door de mogelijkheden van de techniek.
Reinoud Kuipers
Vanaf 2023 ben ik weer houtsneden aan het maken. Tussen 1983 en 2005 heb ik grafiek gemaakt, om daarna tot 2022 te schilderen. Mijn prenten en schilderijen hebben dezelfde onderwerpen, veel bomen en landschappen. De uitwerking van mijn prenten heeft raakvlakken met de schilderkunst.
Rita Lentz
Met het samenbrengen van uiteenlopende beeldelementen wordt een prent opgebouwd. Het totaalbeeld vormt een verhaal. Vaak is het werk abstract met herkenbare, realistische elementen. Met contrasten in lijnen, structuren en kleuren wordt een evenwicht nagestreefd