Galerie in de stad Appingedam,
in een 17e eeuws pakhuis aan het Damsterdiep.

De Noordelijke Kunsthof
Blankenstein 2 - Appingedam

info@denoordelijkekunsthof.nl

 

Geopend
Vrijdag, zaterdag en zondag
14:00 - 17:00 uur

Nu in de Kunsthof...

"Oogst van een creatief leven"

 
Coor Muller
aquarel, grafiek en tekeningen
 
De expositie loopt van 21 juli tot en met 25 augustus 2019.
Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur

 20190730_Coor1.jpg - 1.23 MB

 20190730_Coor4.jpg - 1.05 MB

 

IMG 20190722 WA0014

Coor Muller – de Groot (1941-2017) werd geboren in Tjilatjap op Java, voormalig Nederlands Indie. Na drie jaar Jappenkampen is zij om gezondheidsredenen van haar vader een jaar in Nderland geweest. Terug in Indonesie werd haar vader overgeplaatst naar Sumatra. Daar, in Lahat, een kleine plaats op de hoogvlakte aan de voet van de berg Guning  Dempo, is de natuur haar grote vriend geworden. De liefde is nooit overgegaan. Bovendien werd respect voor alles wat leeft haar met de paplepel ingegeven door ouders en oma. “Want als jij later voor de Schepper staat, zal je excuus moeten vragen aan elke plant, bloem , mens, dier, hoe klein ook, zelfs een spinnetje of tor, als je daar niet goed voor bent geweest, voordat je het paradijs in kan”Later begreep zed at haar uit china Afkomstige oma naast de christelijke, vooral ook de boeddistische normen en warden heft overgedragen.

In Lahat en omgeving heft Coor een stukje paradijs op aarde ervaren. Een gebied met watervallen, bergwanden bevolkt met apen, vlinders, vogels, vuurvliegjes in de avond en heel veel dieren om het huis. Zij was toen zeven jaar. Twee jaar later ging zij met ouders, oma en inmiddels een zusje erbij naar Nederland.Repatrianten uit Nederlands-Indie hebben het niet gemakkelijk gehad. Maar ondanks arme jaren en slechte opvang in tehuizen heft ze die tijd toch als positief ervaren. Ze kwamen in Noordwijk aan Zee terecht. De Bergen waren verruild voor duinen, strand, zee en bloemenvelden. Bramen plukken buiten wandelpaden kon toen nog, emmers vol. Dat was weer een ander soort natuur.

In den Haag volgde ze de Mulo, de montesori kleutersopleiding en de kunstacademie (KABK) illustratief ontwerpen. Na haar huwelijk verhuisde ze naar Groningen-stad en vier jaar later naar Delfzijl. Daar op het groningse land en aan de waddenkust met zware klei, koolzaadvelden, mooie luchten, boerderijen, dijken en blaarkoppen heeft zij haar kunstenaarschap ontwikkeld.

Zij gaf cursussen en workshops en exposeert in binnen – en buitenland, onder andere in Barcelona, Montreal 

Copyright 2013 - Stichting De Noordelijke Kunsthof - Appingedam